web maker

3 tipp a hozzátáplálás,
a tej – püré átmenet megkönnyítésére !

Mobirise

A baba hozzátáplálása 4 és 6 hónapos kor között kezdődik, a gyermekorvos vagy a védőnő ajánlásával.

Ez időpont előtt, a kisgyermek bélrendszere még nem áll készen arra, hogy más ételeket megemésszen, kivéve az anyatej vagy a tápszer.

A titok, az ízek birodalmának fokozatos felfedezésében rejlik

Mobirise


1. tipp:
hagyd játszani a kiskanállal !Adj a csecsemődnek egy puha, hajlékony szilikon kanalat két-három héttel az első etetés előtt, hogy addig is szórakozhasson vele. Így azon a napon, amikor az első kiskanál pürét vagy kompótot adod neki, nem fog lepődni. Ezzel csökkentheted a visszautasítás esélyét. Ahhoz, hogy a babád megértse ennek a konyhai eszköznek a funkcióját, vegyél elő te is egy kis szilikon kanalat, majd nagy mosollyal vidd a saját szád felé. A gyereked utánozni fog téged, ugyanazt fogja csinálni, mint Te.
Az első "nagy lépés" az önállóság felé ! 

Felnőttként nem feltétlenül vagyunk tisztában azzal a mennyiségű információval, amellyel a kisgyermekek naponta hasonulnak. Gondolj vissza arra az időre, ami a kínai pálcikaval való étkezés elsajátításához szükséges ... És a babádnak egyszerre nem egy, hanem több dolgot is meg kell tanulnia : kezét használva megtartani a kiskanalat, a szájához irányítania, megérteni azt, hogy a táplálkozás feltétele, hogy a kiskanálon lévő ételt meg kell ennie, és az éhség kielégítéséhez több ételt kell elfogyasztania a tányérból. És ez még nem ért véget !

A szájában lévő textúra felfedezése új érzelmek forrása, mivel különbözik a  jól megszokott anyatejtől... Ráadásul, az ételek nem azonos ízűek... nem is beszélve az ételek színéről... És ahogy növekszik, folyamatosan fogja felfedezni, hogy egy püré = zöldség = egy fajta alak = egy szín =...
Vagyis folyamatos tanulási kurzuson megy keresztül. De, addig még van egy kis időd !


Mobirise
2. tipp:
ízesítsd meg az etetés végét !

Minden olyan anyuka, aki nem ismerte ezt a trükköt vagy nem is gondolt erre (többek között én is, aki ezeket a sorokat írja), azt fogja mondani, hogy ez teljesen logikus, és egyértelműen tovább kell adni a következő generációk számára...

Szeretnéd hogy a gyermeked kalandozzon egy kicsit az ízek birodalmában és felfedezze a különböző zöldésegek ízét ? Ízesítsd meg az etetés végét !

Hogyan ? A szoptatás vagy a cumisüveges etetés vége felé adjál neki egy kávéskanál párolt zöldség levet (ez a finom szaft tápanyagokban, vitaminokban és ésványi anyagokban gazdag).
2-3 naponta változtasd a kínálandó zöldséglevet, egy a lényeg, mindíg csak egy fajta, új zöldséggel ismertesd meg (zöldbab vagy brokkoli, vagy cukkini vagy sárgarépa). A szoktatás ideje alatt soha ne keverd a zöldségeket !

A Nutribaby+ multifunkciós robotgép ebben is segítségedre lehet.

A gőzöléses főzés (párolás) a legnagyszerűbb módja a természetes, friss ízek és tápanyagok megőrzésének.
Az így készült étel íze intezívebb lesz, a tápanyagok, vitaminok megmaradnak benne. Ez a helyzet például a vassal is, amely lényeges a baba megfelelő fejlődéséhez.

Az ételek külön-külön főzése jobban megőrzi a főzött összetevőkben lévő vitaminokat, mint például a C-vitamin, ami nagyban segíti a vas felszívódását.

A vízben történő főzés csökkenti az ételekeben található vízben oldódó vitaminok és antioxidánsok mennyiségét,
főként a B és a C vitaminokét


Mobirise

3. tipp:
Az utánozás segítségével vedd rá, hogy szeresse a zöldségeket.
Nem, ez egyáltalán nem régimódi !

Az ételekhez való hozzáállásod nagyon fontos, mivel a gyermeked megtanulja, hogy Te mit szeretsz és mit nem, és utánozni fog téged.
Lehetőleg a család többi tagjai is fogyasszon minél több zöldséget. Ha szeretsz egy bizonyos zöldségeket, akkor azt kóstoltasd meg vele először, és az utánozás révén szerettesd meg vele: "Egy kanál anyának vagy apának és egy kanál kisbabámnak".  És ha ráadásul az egyik kedvenc zöldségeddel fogod etetni, akkor természetesen és nagy mosollyal fogod ezt végezni. Így szinte biztosan sikerül teljesítened a küldetésed !

Különböző praktikákkal elérhető, hogy az evés élvezeti forásként szolgáljon számára.

A kisbabád fintorog, grimaszokat vág? Úgy érzed, hogy nem szereti a zöldséget? Biztos lehetsz, hogy van rá megoldás!
A kezdetleges elutasítás ne vegye el a kedvedet, legyél türelmes és kitartó !  

Tedd azt, amit az ízek megismertetésével foglalkozó táplálkozási szakértők szoktak, próbáld meghatározni a különböző ételeknél a kisgyerek tolerációs küszöbét.


Nutribaby+

Több mint egy robotgép, egy igazi partner az egész családnak !

 

Kövess minket!